Kaksi vuotta vegaanina - Vegaanihaaste

"Yksi ihminen vegaanina säästää kuukaudessa 33 eläintä, yli 70 000 litraa vettä sekä kasvihuonekaasuja määrän, joka vastaa 344 kilometrin autolla ajamista." (Vegaanihaaste.fi)
Kaksi vuotta sitten tammikuussa päätin haastaa itseni kokeilemaan vegaanista elämäntapaa kuukauden ajan ja osallistuin Oikeutta eläimille -yhdistyksen järjestämään Vegaanihaasteeseen. Kuukauden haaste vaihtui lopulta pysyvään elämäntapaan ja nyt tammikuussa itselleni tulikin täyteen kaksi vuotta vegaanina. Kirjoitin vuosi sitten ajatuksiani ensimmäisen vuoden ajalta ja nyt ajattelin kirjoittaa fiiliksiäni toisen vuoden varrelta.

Listasin vuosi sitten oman vegaanisen taipaleeni parhaiksi paloiksi innon oppia uutta, uuden innon ruoanlaittoon sekä hyvän henkisen ja fyysisen olon. Nämä asiat pitävät pintansa edelleen. Vegaaniksi ryhtymisen jälkeen olen kiinnostunut enemmän ravintoasioista ja opetellut innolla kokkaamaan sekä leipomaan uusia reseptejä. Muutama viikko sitten osallistuin myös elämäni ensimmäiselle kokkauskurssille, jonka järjesti Instagramista tuttu Anniina Kotiranta eli @anniinaskitchen. Kurssilla opettelimme muun muassa tekemään itse pastaa ja opin vihdoin leipomaan focacciaa, josta olen haaveillut jo useamman kuukauden ajan. Kurssi olikin lahja minulta itselleni kahden vuoden vegaanisen elämäntavan kunniaksi. :--)

Vegaaniset synttäritarjoilut

Viime keväänä kävin myös ensimmäistä kertaa ravitsemusterapeutin luona, sillä halusin saada varmuuden siihen. että syön varmasti tarpeeksi monipuolisesti. Ennen ravitsemusterapeutin tapaamista pidin viikon ajan ruokapäiväkirjaa, johon kirjasin ylös mahdollisimman tarkasti kaiken mitä syön. Ilokseni sain kuulla, että ravitsemusterapeutin mukaan syön terveellisesti sekä monipuolisesti ja ainoa kehitysehdotus oli jonkin proteiinilähteen lisääminen aamupalaan. Tähän olenkin yrittänyt kiinnittää huomiota ja olen lisännyt puurooni esimerkiksi herneproteiinijauhetta.

Viime vuoden postauksessa mainitsin, että haastavinta vegaanisen ruokavalion toteuttaminen oli matkustaessa ja näin ajattelen edelleen. Matkustin viime vuonna Kööpenhaminaan sekä Norjan Lofooteille ja molemmista paikoista onnistuin kyllä löytämään vegaanista syötävää, mutta aina se vaatii hieman enemmän suunnitelmallisuutta ja vaivannäköä. Yritän yleensä ottaa ennakkoon mahdollisimman paljon selvää vegaanisesta ruokatarjonnasta matkustaessani uuteen paikkaan, jotta pahimmilta nälkäkiukuilta vältytään kohteessa. Edelleen myös kannan mukanani yleensä jotain pientä välipalaa. jos vegaanista ruokaa ei satukaan löytymään heti kohdalle.



En edelleenkään osaisi kuvitella palaavani syömään maitotuotteita tai kananmunia, sillä en halua eläimien kärsivän oman ruokavalioni vuoksi. Vegaanisen ruokavalion toteuttaminen on myös koko ajan helpompaa ja helpompaa, sillä vegaanisten tuotteiden määrä lisääntyy hurjaa vauhtia ja lähipiirinikin on jo tottunut tähän ruokavaliomuutokseeni. Enää en koe ruokavalioni selittämistä niin kiusallisena ja vaivalloiselta kuin ensimmäisenä vuotena. En myöskään edelleenkään tee ruokavaliostani mitään sen suurempaa  numeroa, mutta kerron siitä kyllä avoimesti asiasta kiinnostuneille.

Viime viikonloppuna järjestettiin jälleen kerran myös Vegemessut, jossa hääräsin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös vapaaehtoisena. Olen vieraillut Vegemessuilla asiakkaana kaksi kertaa aikaisemmin ja tänä vuonna halusin tarjota panokseni myös messujen järjestämisessä. Vegemessut olivat jälleen kerran tosi inspiroivat ja oli ihanaa päästä maistelemaan kaikkia vegaanisia uutuuksia sekä tapaamaan muita vegaaneja.

Paras retkieväs

Toivottavasti mahdollisimman moni tarttuu myös tänä vuonna Vegaanihaasteeseen ja kokeilee vegaanista ruokavaliota edes sen kuukauden ajan. Vegaanihaastehan jatkuu tosiaan vuoden ympäri vaikka tammikuu onkin suosituin kuukausi haasteen suorittamiseen. :--)

- Sanni

Kommentit

back to top