Vuosi vegaanina - Vegaanihaaste

Vuosi sitten tammikuussa päätin haastaa itseni osallistumalla kuukauden kestävään vegaanihaasteeseen. Olin ollut pari vuotta jo kasvissyöjä, mutta vegaaninen ruokavalio ja elämäntapa kuulosti silloin vielä liian haasteelliselta. Päätin kuitenkin, että kuukauden pystyn elämään vegaanisesti vaikka hammasta purren. Niinpä tilasin vegaanihaasteen infopaketin sähköpostiini ja aloitin vuoden vegaanisella ruokavaliolla. Tammikuun 2018 alussa suuntasin heti pariksi päiväksi Tallinnaan serkkuni kanssa ja Tallinnasta olikin helppo löytää vegaanista syötävää. Muistaakseni vegaanisen aamupalan löytäminen laivalta oli kuitenkin hieman hankalaa ja aamupala koostuikin vain kaurapuurosta ja mustasta kahvista. Tallinnassa kävimme syömässä lounasta Vegan Restoran V:ssä ja illallista F-Hoonessa. Kahvilla kävimme Vegan Inspiratsioonissa sekä kahvila Must Puudelissa. Tallinnassa ei ollut siis ongelmia vegaanisen ruokavalion suhteen.

Matkustin tammikuussa 2018 myös Budapestiin, josta vegaanisen ruan löytäminen oli niin ikään suhteellisen helppoa. Aamupalaksi söimme yleensä AirBnB-asunnollamme leipää, hummusta, mysliä sekä kahvia kauramaidolla. Lounas ja illallinen tuli syötyä ulkona ja vegaanisia ravintoloita löytyikin ihan mukavasti. Muutamassa paikassa kävimme pariinkin otteeseen, koska ruoka oli siellä niin hyvää. 

Myöskään kotona syöminen ei tuottanut minulle ongelmia ja mielestäni vegaanisia tuotteita oli helppo löytää kaupasta. Asunkin toisaalta Helsingissä, missä vegaaninen valikoima kasvaa koko ajan hurjaa vauhtia. Suurimmat ongelmat koin vieraillessani omieni tai poikaystäväni isovanhempien luona, joille asian selittäminen tuntui aluksi hieman kiusalliselta ja vaivalloiselta. Muistaakseni kerran tai pari sorruin ihan normaaliin maitoon tehtyyn pullaan, koska en halunnut olla vaivaksi. 

Tammikuun lopussa osallistuin vegaanihaasteen luentoon Helsingissä. Luennolla puhuttiin muun muassa vegaanin tarvitsemista vitamiineista, ruokavalion koostamisesta sekä eläinten oikeuksista. Vegaaninen elämäntapa oli alkanut kulkea itselläni jo melko mukavasti ja ennen tammikuun loppua olinkin jo päättänyt, että omalla kohdallani tästä tulisi pysyvämpi elämänmuutos.

Nyt tammikuussa 2019 olen elänyt vegaanisesti vuoden. Parasta kuluneessa vuodessa on ollut uuden oppiminen, innostus ruanlaittoon, yhteenkuuluvuuden tunne ja vertaistuki muiden vegaanien kanssa sekä hyvä olo henkisesti ja fyysisesti. Mielestäni on myös ihanaa huomata kuinka avoimin mielin läheiseni ovat suhtautuneet vegaanisuuteeni ja lähteneet itsekin kokeilemaan vegaanisia ruokia. Yhdellä ihmisellä voi olla suuri vaikutus muiden ihmisten ennakkoluuloihin sekä asenteisiin. En ole tehnyt vegaanisuudestani suurta numeroa, mutta olen kertonut siitä kuitenkin avoimesti, jos se jotakuta on kiinnostanut tai ihmetyttänyt.

On vegaaniseen elämäntapaan kuulunut kuitenkin myös niitä haasteita. Muistan ainakin, että matkustaessani tapaamaan mummoani Keski-Suomeen sekä ajaessamme pääsiäiseksi Rukalle, en löytänyt parilta huoltoasemalta mitään vegaanista syötävää. Onneksi Kotipizza ja Hesburger ovat levittäytyneet kiitettävästi isommille huoltoasemille ja niistä löytää aina edes jonkun vegaanisen vaihtoehdon. Toki myös matkustellessa välillä turhauttaa kuinka helppoa olisi, jos voisi vaan syödä sitä mitä "kaikki muutkin". Vegaanisen ruan löytäminen vaatii joskus hieman aikaa sekä vaivaa ja se turhauttaakin silloin, kun nälkäkiukku meinaa iskeä päälle. Olenkin oppinut varaamaan itselleni mukaan aina jonkin pienen evään, jonka avulla selviää pahimmasta nälkäkiukusta.

On ihanaa huomata kuinka kovaa vauhtia vegaanisten tuotteiden määrä kasvaa ja kuinka paljon vegaanisuudesta nykyään puhutaan. Minulle on erittäin tärkeää, etteivät eläimet joudu kärsimään omien ruokailutottumuksieni vuoksi enkä voisi enää kuvitellakaan siirtyväni takaisin käyttämään maitotuotteita tai kananmunia. Toivon, että mahdollisimman moni tarttuisi tänäkin vuonna vegaanihaasteeseen ja kokeilisi avoimin mielin vegaanista ruokavaliota - ainakin sen yhden kuukauden ajan. Vegaanihaastehan pyörii vuoden ympäri, vaikka tammikuu onkin se suosituin haastekuukausi. ;-)

Jos kiinnostaa kurkata Youtuben puolelle niin vuoden aikana olen myös muutaman vegaanisuuteen liittyvän videon.

- Sanni

Translation:
I participated veganuary in January 2018 and all of a sudden I've been vegan for one year. 







Kommentit

back to top