Miksi ostaa käytettynä + pääkaupunkiseudun parhaat kirpputorit

Kaikki kuvassa näkyvät asiat ovat kierrätyslöytöjä

Olen puhunut käytettynä ostamisen tärkeydestä aikaisemmin esimerkiksi omassa Instagrammissani, mutta ajattelin kirjoittaa tästä myös tänne blogin puolelle. Ostan itse valtaosan tavaroistani ja vaatteistani kirpputoreilta enkä osaa oikeastaan enää kuvitellakaan marssivani kauppaan ostamaan esimerkiksi vaatteita. Toki jotkin asiat tulee edelleen ostettua uutena, kuten alusvaatteet ja kosmetiikka, mutta muuten suosin aina käytettyä. Aihe on itselleni tärkeä ja haluan näyttää omalta osaltani esimerkkiä kierrättämisen sekä tietoisen ja kestävän kuluttamisen tärkeydestä. Yritän arjessani pyrkiä mahdollisimman paljon kestävään kuluttamiseen ja huomioimaan ostoksieni vaikutuksen ympäristöön. Jokaisella ostoksellani annan äänen sellaisen maailman puolesta, jossa haluan elää. En halua tukea yrityksiä, jotka käyttävät lapsityövoimaa, testaavat tuotteitaan eläimillä tai aiheuttavat suurta ympäristökuormitusta. Aina tietoinen kuluttaminen ei ole toki helppoa, sillä on niin monia asioita, joita tulisi ottaa huomioon. Mielestäni avain kestävään kuluttamiseen on kuitenkin se, että on näistä asioista tietoinen, etsii tietoa ympäristöystävällisemmistä ratkaisuista sekä tekemällä parhaansa. Itse olen ratkaissut asian ostamalla suurimman osan tavaroista ja vaatteista käytettynä. Näin minun ei tarvitse ottaa itse selvää yrityksen ympäristövaikutuksista tai eettisistä arvoista, sillä en suoraa rahallani tue kyseistä yritystä.

Ostamalla tavarat käytettynä pidennän samalla tavaroiden elinikää ja vähennän tarvetta tuottaa uusia tavaroita. Itse jaksan aina hämmästellä kirpputoreja kierrellessä kuinka paljon maailmaan mahtuu tavaraa. Kirpputorit ovat pullollaan vaatteita, harrastusvälineitä, kodin tavaraa ja kaikkea siltä väliltä. Käytettynä ostaminen vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivaa, mutta itselleni se on ainakin sen arvoista. Toisaalta nautin myös suuresti kirpputoreilla käymisestä, joten minulle käytetyn tavaran metsästäminen ei tunnu vaivalloiselta. Toki ymmärrän, että itselleni kirpputorien kiertäminen on helppoa, sillä asun pääkaupunkiseudulla missä kirpputoreja riittää ja toisilla paikkakunnilla kirppiksille pääseminen ei välttämättä ole yhtä helppoa. Toisaalta palvelut kuten Tori.fi sekä Huuto.net mahdollistavat käytettynä ostamisen myös paikkakunnilla, joissa kirpputoreja ei ole ihan lähietäisyyksillä.

Kuvan kaikki muut asiat paitsi viherkasvit on ostettu käytettynä

Mistä sitten lähteä etsimään käytettyjä vaatteita ja tavaroita? Pääkaupunkiseudulla parhaita paikkoja käytetyn tavaran ostamiseen ovat mielestäni kierrätyskeskukset. Kierrätyskeskuksissa tavaroiden etsiminen on tehty helpoksi, sillä tavarat ja vaatteet on luokiteltu kategorioittain. Näin on tehty myös Fida-myymälöissä sekä Punaisen Ristin Kontti-tavarataloissa. Jokaisella pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksella on myös ilmaisosasto, josta löytyy välillä myös hyvää tavaraa. Tärkein vinkkini kirpputoreilla käymiseen onkin se, että siellä kannattaa vierailla usein löytääkseen todelliset helmet. Kannattaa myös hyödyntää eri kirpputorien alennuspäivät. Lähiaikoina alennuspäiviä ovat pitäneet niin Kontti-tavaratalot, kierrätyskeskukset ja pari Fida-myymälää. Alennuspäiviä voi bongailla ainakin kyseisten kirpputorien somekanavista. Itselläni on myös Tori.fi:ssä tallennettuna muutama hakuvahti ja muutenkin selailen Toria aktiivisesti. Pääkaupunkiseudun kirpputorien lisäksi vierailen usein pienempien paikkakuntien kirpputoreilla, joissa hinnat ovat yleensä hieman pääkaupunkiseudun kirpputoreja edullisempia. Muutaman kerran vuodessa käyn myös huutokaupoissa, joista saattaa tehdä edullisiakin löytöjä. Esimerkiksi kotimme 50-luvun sohvaryhmä löytyi huutokaupasta 50 eurolla.

50-luvun sohvaryhmä sekä jalkavalaisin löytyivät huutokaupasta

Tämmöistä pohdintaa tällä kertaa! Toivottavasti kirpputorivinkit tulevat tarpeeseen!

- Sanni

Kommentit

back to top